- Obecnie brak na stanie
Skład: całe pomidory* 60%, sok pomidorowy*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych.
Waga: 400g
Skład: jagoda czarna (65%), cukier trzcinowy (34%), pektyna jabłkowa, kwas askorbinowy (witamina C). 100g gotowego wyrobu wyprodukowano przy użyciu 70% owoców. Produkt naturalnie zdrowy, nie zawiera barwników, wzmacniaczy smaku, wypełniaczy smaku, składników genetycznie modyfikowanych, konserwantów. Produkt pasteryzowany. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Waga opakowania: 200g
Matecznik jest terenem wolnym od ingerencji człowieka, gdzie funkcjonuje naturalny ekosystem w stanie nienaruszonym wpływami cywilizacji. Matecznik jest nieskazitelny, pierwotny i czysty.
Koncepcja zachowania natury w niemal nienaruszonym stanie stała się ideą linii przetworów Matecznik – Tradycja z Natury.
Wszystkie opakowania MATECZNIK – Tradycja z Natury – wykonane są z materiałów przyjaznych dla środowiska, pochodzących z recyklingu, biodegradowalnych bądź podlegających dalszemu przetwarzaniu.
Nasze wyroby komponowane są wyłącznie z dziko rosnących owoców, a ich przygotowanie opieramy na tradycyjnych przepisach i recepturach pochodzących z obszaru białowieskich ziem. Ten niezachwiany, naturalny porządek zbioru, przygotowania i stałej opieki, daje nam możliwość zaoferowania unikatowej serii produktów Matecznik – Tradycja z Natury.
Dzięki systematycznej pracy, pasji oraz ogromnemu zaangażowaniu dzisiaj możemy z wielką dumą podzielić się z Państwem linią produktów z najczystszego regionu Polski.
Właściwości prozdrowotne
Czarne jagody są od dawna znanym i popularnym lekiem na dolegliwości układu pokarmowego, wykazują działanie przeciwbakteryjne. Konfitury na bazie czarnych jagód stosuje się głównie w stanach nieżytowych żołądka i jelit. Zawarte w owocach naturalnie barwniki antocyjanowe mają właściwości uszczelniania naczyń kapilarnych, zwłaszcza gałki ocznej. Owoce czarnych jagód są bogatym źródłem witamin C, B1, PP, P oraz składników mineralnych takich jak żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez.